Trustpilot: 4.4Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin

Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

Hoito-ohjeet & ostoslista marsu

guineapig2

Eri rodut

Marsut ovat ystävällisiä ja rauhallisia eläimiä, jotka rauhallisen temperamenttinsa ansiosta sopivat erittäin hyvin lemmikkieläimiksi myös nuoremmille lapsille. Ne ovat sosiaalisia ja puheliaita laumaeläimiä, jotka arvostavat seuraa ja istuvat mielellään omistajansa sylissä. Marsu painaa noin 0,7-1,8 kg ja sen elinikä on noin 5-8 vuotta.

Marsuja on useita erilaisia rotuja, joilla on erilaisia karvamuunnoksia ja lukuisia eri värivaihtoehtoja. Abessinialaisilla tai ”rusettimarsuilla", kuten niitä usein kutsutaan, on karkea puolipitkä turkki, jossa on pyörteitä, aivan kuin rusetteja. Ne ovat yleensä hieman eläväisempiä kuin muut rodut. Rex ja Teddy näyttävät melkein samoilta, vaikka ne ovatkin eri rotuja. Molemmilla on karkeampi lyhyt ja tiheä turkki, joka muistuttaa villaa.

Lyhytkarvaisia marsuja on monia eri rotuja, ja usein lähinnä väritykset erottavat rodut toisistaan. Pitkäkarvaisia löytyy myös useita eri rotuja. Niiden turkki voi olla suora, kihara tai laineikas. Pitkäkarvaiset marsut tarvitsevat yleensä enemmän turkin huoltoa kuin lyhytkarvaiset.

Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen

Koska marsut ovat sosiaalisia laumaeläimiä, ne tulisi pitää pareittain tai laumoina. Vaikka luulet, että sinulla on paljon aikaa yksittäiselle marsulle, mutta voidakseen tuntea olonsa hyväksi, on marsulla oltava elämänkumppani myös silloin, kun et ole kotona tai kun nukut.

Voit pitää samaa sukupuolta olevia nuoria marsuja yhdessä, jolloin ne kasvavat yhdessä, ja siten tulevat yleensä hyvin keskenään toimeen.

Toisinaan myös aikuiset marsut tulevat keskenään toimeen, mutta onnistuaksesi tutustuttamaan ne toisiinsa menestyksekkäästi, saatat tarvita neuvoja kokeneemmilta, kuten kasvattajalta. Sama koskee yhdistettäessä aikuisia marsuja nuorten marsujen kanssa samaan häkkiin.

"Marsut ovat ystävällisiä ja rauhallisia eläimiä, jotka rauhallisen temperamenttinsa ansiosta sopivat erittäin hyvin lemmikkieläimiksi myös nuoremmille lapsille."

Kun marsu saapuu kotiin

Jätä marsut yksin ensimmäisen vuorokauden ajaksi, jotta niillä on mahdollisuus rauhassa tottua uuden kotinsa ääniin ja tuoksuihin. Voit esimerkiksi lukea ääneen marsuista kertovaa kirjaa häkin vieressä, jolloin marsut tottuvat läsnäoloosi ja ääneesi ja opit itse niistä lisää. Tämän jälkeen voit alkaa tutustua marsuihin, houkuttele niitä vaikkapa jollakin herkulla. Muutaman päivän kuluttua voit nostaa marsut häkin ulkopuolelle.

Tue marsuja kunnolla nostaessasi ja käsitellessäsi niitä. Pidä toista kättäsi marsun kehon ympärillä ja toista takapuolen alla, jotta marsun selkä pysyy suorana. Istu lattialla eläin sylissäsi, jotta marsu ei vahingossa hyppää ja putoa korkealta ja vahingoitu. Vietä paljon aikaa jokaisen eläimen kanssa erikseen, jotta ne kiintyvät myös ihmisiin eivätkä vain toisiinsa. Kiinnitä uusiin ystäviisi erityistä huomiota ensimmäisten viikkojen aikana ja saat marsuista seurallisia lemmikkejä.

Häkki & Häkin sisustus

Saadaksesi parhaalla mahdollisella tavalla tilaa kaikille tarvikkeille, mitä marsut tarvitsevat häkissä, ja että marsut viihtyisivät hyvin keskenään, suosittelemme häkkiä, jonka mitat ovat vähintään 120x50 cm.

Kesällä marsut voivat olla ulkona päivällä nurmikolla aitauksessa. Muista, että marsuja on aina tarkkailtava ja suojattava vedolta, suoralta auringonvalolta sekä mahdollisilta saalistajilta.

Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on korkea imukyky, esim. leppäpurua. Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa, riippuen häkissä olevien eläinten lukumäärästä ja häkin koosta. Käytä tehokasta puhdistusainetta poistaaksesi tahrat häkin pohjasta. Käytä mielellään desinfiointiainetta aika ajoin bakteerien ja sienien poistamiseksi.

Häkissä tulisi olla ainakin yksi talo piiloutumista varten, ja sen tulisi olla riittävän suuri, jotta marsut voivat olla siellä samaan aikaan. Yksi talo eläintä kohden on hyvä määrä. Voit laittaa olkia tai muuta pesämateriaalia taloon.

Valitse keraaminen ruokakulho, koska marsujen on vaikea kaataa sitä. Vesipullo on suositeltava, mutta täydennä veden saantia aina aluksi keraamisella vesikulholla, kunnes marsut ovat oppineet juomaan pullosta. Jotta marsut eivät likaa heinää, se tulisi sijoittaa matalaan heinähäkkiin.

Ruoka & Yleinen hoito

Marsun ruoan tulisi koostua pääasiassa heinästä, joka pitää vatsan ja hampaat kunnossa. Heinä ei saa koskaan loppua, ja sitä tulisi täydentää useita kertoja päivässä. Heinän tulisi olla raikasta ja tuoksuvaa. Pussi kannattaa avata ja varmistaa haistamalla, että heinä on hyvälaatuista. Huonolaatuinen heinä saattaa aiheuttaa marsujen sairastumisen.

Heinän lisäksi marsuilla on oltava myös kuivaruokaa ravitsevina pelletteinä, joissa on korkea kuitupitoisuus ja lisättyä C-vitamiinia. Riittoisia pellettilajikkeita annetaan noin 2 ruokalusikallista/päivä aikuiselle marsulle ja nuorille eläimille niitä on tarjolla vapaasti. Jos marsu pyöristyy liikaa, vähennä kuivaruokaa - älä koskaan heinää!

Muista, että marsun vatsa on herkkä stressille ja ympäristömuutoksille, minkä vuoksi on tärkeää antaa samaa tuttua ruokaa kuin aiemminkin. Ruokaa vaihdettaeesa totuta marsu asteittain ajan kanssa uuteen ravintoon.

Odota vähintään 2 viikkoa sen jälkeen, kun marsut ovat tulleet kotiin antaaksesi vihreää ruokaa, ja aloita sitten varovasti yhdestä ruoasta kerrallaan, koska vatsan on totuttava vähitellen. Hedelmiä ja vihanneksia voidaan tämän jälkeen antaa säännöllisesti Totuta marsut myös syömään tuoretta ruohoa, ennen kuin niiden annetaan oleskella ulkona.

Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho/pullo pestävä. C-vitamiinia tulisi lisätä veteen tai ruokaan päivittäin, koska marsut eivät pysty itse muodostamaan sitä. C-vitamiinin puute voi johtaa vilustumiseen, keripukkiin ja halvaantumiseen ja joissakin tapauksissa jopa kuolemaan. Esimerkiksi kaali ja paprika sisältävät runsaasti C-vitamiinia.  Lisää myös multivitamiineja säännöllisesti. Sijoita UV-lamppu häkin yläpuolelle. Valo auttaa marsuja muodostamaan D-vitamiinia, jota tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja marsujen terveenä pysymiseen. Voit myös laittaa kalkkikiven tarjolle häkkiin. Se voidaan poistaa, jos marsut syövät sitä liikaa.

Marsut pitävät liikunnasta ja juoksentelevat mielellään vapaana. Muista varmistaa, että sisätilat ovat marsuille turvalliset poistamalla esimerkiksi sähköjohdot niiden ulottuvilta ja pitämällä niille seuraa sekä valvomalla niiden tekemisiä. Voit myös totuttaa marsut valjaisiin ja ulkoiluttaa niitä valjaissa turvallisessa ympäristössä.

Voit vaihtaa häkin sisustusta aika ajoin ja tarjota marsuille uusia virikkeitä antamalla niiden ruoka esimerkiksi erilaisista aktivointileluista. Näin marsut saavat toteuttaa luontaista käyttäytymistään etsimällä itse oman ruokansa.

Marsujen hampaat kasvavat koko ajan ja siksi onkin erittäin tärkeää antaa niille pureskeltavia asioita. Erilaiset puunpalat, siemenistä tehnyt purutangot ja puulelut auttavat estämään hampaiden liikakasvua ja purentavirheitä sekä tarjoavat marsuille tekemistä. Muista tarkistaa hampaat säännöllisesti.

Kynnet tulisi leikata 4-6 viikon välein pieneläimille tarkoitetuilla kynsisaksilla. Jos satut vahingossa leikkaamaan ytimeen, voit tyrehdyttää verenvuotoa siihen tarkoitetulla valmisteella.

Harjaa marsut säännöllisesti pehmeällä harjalla. Käytä karstaa tai kampaa pitkäkarvaisiin marsuihin sekä lyhytkarvaisiin marsuihin karvanlähdön aikaan. Takut tulee poistaa ihoärsytyksen välttämiseksi. Marsut voidaan tarvittaessa kylvettää, jos ne ovat likaantuneet. Käytä haaleaa vettä ja mietoa eläinshampoota, varo korvia ja nenää. Kuivaa marsu perusteellisesti pesun jälkeen.

Jos marsu sairastuu

Marsujen sairastuessa yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivät ja vetiset silmät, muutokset juomisessa tai huono ruokahalu.

Epänormaali kutina ja haavaumat voivat viitata loisiin. Sieni-infektioita voidaan välttää desinfioimalla häkki säännöllisesti. Marsut voi myös halutessaan vakuuttaa.

Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen

Naaraspuolisista marsuista tulee sukupuolikypsiä 4-5 viikon iässä ja uroksista 8-10 viikon ikäisinä. Naaraita ei tule parittaa ennen kuin ne ovat vähintään 8 kuukauden ikäisiä. Tiineysaika on noin 70 vuorokautta. Älä häiritse tarpeettomasti naarasta, jolla on pentuja. Poikaset voivat jättää emonsa 4-5 viikon ikäisinä.

Urosten sukupuolielinten aukko ja peräaukko ovat kauempana toisistaan kuin naarailla.

Ostoslista

  • Tilava häkki, suositeltu koko vähintään 120 x 50 cm
  • Pölytön imukykyinen pohjakuivike
  • Olki tai muu pesämateriaali
  • Heinä
  • Heinähäkki
  • Pelletit (sama lajike, johon marsut ovat tottuneet)
  • Pesä
  • Keraaminen ruokakulho
  • Keraaminen vesikulho
  • Vesipullo
  • C-vitamiinilisä
  • Multivitamiinit
  • Erilaisia jyrsimispuita
  • WC-laatikko
  • Kuiviketta tai hiekkaa WC-laatikkoon
  • Lapio, jolla puhdistaa häkki
  • Häkin pohjan pesuainetta
  • Häkkien ja kalusteiden desinfiointiaineet
  • Kynsisakset
  • Hemostaattinen jauhe
  • Harja, karsta ja/tai kampa turkinhoitoon
  • Mieto shampoo
  • Palkitsemisherkku
  • Valjaat ulkoilua varten
  • Aktivointiin: lelut, pallot, tunneli yms.
  • Kuljetushäkki
  • Laidunhäkki ulkona oleiluun
  • Tietokirja marsuista

Samankaltaisia tuotteita

Katso kaikki tuotteet

ZOO.fi-perheenjäsenet saavat aina parhaat vinkit ja tarjoukset suoraan sähköpostiin!

Liity ZOO-perheeseen!

Mistä olet kiinnostunut?

Asiakaspalvelu

020 128 08 40 (Arkisin klo 10-11 ja 16-18)

 Y-tunnus: 3224864-1

asiakaspalvelu@zoo.fi

2024 © ZOO.fi

Valitse maa  

Finland - EUR