Koti / Vinkit & neuvot / Pieneläimet / Hoito-ohjeet & ostoslista kultahamsteri
Sukupuolen ja määrän valitseminen
Kultahamsterit ovat valppaita, uteliaita ja ketteriä pieniä yö eläimiä. Aamulla kun heräät, hamsteri on yleensä vielä ylhäällä, mutta sitten nukkuu suurimman osan päivästä ja herää illalla, kun palaat kotiin. Jos vietät paljon aikaa hamsterisi kanssa, siitä voi tulla kodikas nallekarhu.
Niitä on saatavana useina eri värivaihtoehtoina sekä lyhyt että pitkäkarvaisina. Pitkäkarvaisella voi olla pitkä turkki koko kehossa tai kuten tupsut pakaroilla. Turkki on yleensä pehmeä ja tasainen, mutta on myös Rex, joka on todella kihara, ja Satin, jolla on ohuempi silkkinen turkki.
Aikuisen kultaisen hamsterin pituus on noin 13-18 cm. Sen elinikä on noin 2-3 vuotta.
Kultahamsterit ovat yksinäisiä eläimiä, jotka elävät yksin luonnossa. Ne tulisi aina pitää yksin, koska sukupuolikypsyyden saavuttamisen jälkeen he eivät siedä toisiaan muulloin kuin parittelun aikana.
Kun pääset kotiin
Jätä hamsteri yksin ensimmäisten 24 tunnin ajaksi, jotta se saa mahdollisuuden tutustua uuteen kotiinsa. Voit vapaasti lukea ääneen esim. kirja häkin vieressä, sitten hamsteri tottuu läsnäoloon.
Hamsterit ovat vilkkaita, mutta nopeasti kesyjä, jos niitä hoidetaan usein. Houkuttele hamsteri luoksesi hyvällä palkitsemisherkulla, joten se oppii yhdistämään kätesi johonkin positiiviseen. Yritä saada hamsteri tulemaan käteesi vapaaehtoisesti. Kun nostat sen ylös, pidä kätesi kiinni sen ympärillä. Voit vapaasti istua lattialla hamsterin kanssa, jotta vältät sen putoamisen ja iskeytymisen.
Anna uudelle ystävällesi ylimääräistä huomiota muutaman ensimmäisen viikon aikana, ja sinulla on loistava suhde, joka kestää. Mitä enemmän käsittelet sitä, sitä mukavampi se on. Jos hamsteri pelkää kättäsi, hyvä vinkki on hieroa ne pieneen huonontuneeseen pohjamateriaaliin, jotta kätesi tuoksuvat enemmän hamsteria.
Häkki & Kalusteet
Suosittelemme tilavaa häkkiä, jossa on tilaa tavaroille, joita hamsteri tarvitsee häkissään. Suosittelemme tilavaa häkkiä, jossa on mielellään ylimääräinen hyllytaso. On tärkeää, että juoksupyörä (28 cm) mahtuu häkkiin. Muista aina suojata hamsteri vedolta, kylmältä, suoralta auringonvalolta ja muilta lemmikeiltä.
Pohjamateriaalina suosittelemme luonnollista pohjamateriaalia, jolla on korkea imukyky, esim. leppäpuru. Pohja on puhdistettava vähintään 1-2 kertaa viikossa häkin koosta riippuen. Poista tehokkaalla puhdistusaineella häkin pohjan tahrat. Käytä toisinaan myös desinfiointiainetta bakteerien ja sienien poistamiseksi.
Hamsterit ovat puhtaita eläimiä, jotka tavallisesti tekevät tarpeensa häkin nurkassa, aseta wc-laatikko sinne ja se helpottaa puhdistamista. Käytä hiekkaa tai kuiviketta (muuta kuin perusmateriaalia) laatikossa. Saatat joutua opettamaan hamsterille, mihin laatikko on tarkoitettu; lapioi kaikki virtsantahrimat kuivikkeet ja laita ne vessaan ja pidä loput häkistä kiiltävän puhtaina, kunnes hamsteri ymmärtää asian.
Kultahamsterit haluavat puhdistaa turkin kylpemällä hienorakeisessa hiekassa, joten jätä häkkiin aina kohtuullisen suuri keraaminen kulho, jossa on chinchillahiekkaa. Vaihda hiekka, jos se on kostunut tai likaantunut.
Suosittelemme puutaloa, koska materiaali hengittää. Lisää kasa pesämateriaalia, mutta älä koskaan käytä tavallista puuvillaa, koska se voi juuttua, jos hamsteri laittaa sen poskipusseihin. Siivoa talo usein poistaaksesi vanhan ruuan, jonka hamsteri piilotti sinne, ja vaihda pesämateriaali joka viikko.
Häkissä on oltava juoksupyörä, joka täyttää hamsterin tarpeen juosta. Sen halkaisijan on oltava vähintään 28 cm. Koristele häkki vapaasti erilaisilla hyllyillä, kiipeilykehyksillä, putkilla ja muilla asioilla, jotka antavat hamsterille stimulaatiota ja liikuntaa. Jotta hamsteri olisi valppaana ja onnellinen, on hyvä vaihtaa ja sisustaa sisustus usein niin, että sillä on uusia tutkittavia asioita.
Valitse keraaminen ruokakulho, jota hamsterin on vaikeampi kaataa. Vesipullo on suositeltava, mutta täydennä aina aluksi keraamisella vesikulholla, kunnes hamsteri on oppinut juomaan pullosta. Tuore ruoka tulisi tarjoilla erillisessä kulhossa tai hedelmävartaassa, jotta se ei likaantuisi.
Ruoka & Yleinen hoito
Hamsterilla on aina oltava vapaa pääsy kuivaruokaan ravitsevana pellettinä. Voit myös täydentää siemenseoksella antaa hamsteri vaihtelua ja tekemistä, mutta se ei saa koskaan olla yli puolet päivittäisestä saannista. Anna sama ruoka, johon hamsteri on tottunut ensimmäisen kerran. Vatsaongelmien välttämiseksi sinun on aina tehtävä sujuva siirtyminen ruokaa vaihdettaessa.
Kultainen hamsteri on kaikkiruokainen, jolla voit antaa pieniä määriä hedelmiä ja vihanneksia sekä hyvin pieniä annoksia eläintuotteita (esim. Juustoa, kinkkua, keitetyt munat). Odota kaksi viikkoa ennen kun annat tuoretta ruokaa ja aloita varovasti yhdellä kerralla, koska mahalaukun on totuttava vähitellen.
Vesi on vaihdettava päivittäin ja vesikulho / pullo pestävä. Lisää multivitamiineja säännöllisesti veteen. Aseta kalkkikivi häkkiin, se voidaan poistaa, jos hamsteri puree sitä liikaa.
Kultaiset hamsterit pitävät paljon ja tuntevat olonsa hyväksi kuntoilussa, joten voit vapaasti saada hamsteri tottumaan aikaisin käyttämään valjaita turvallista käsittelyä varten häkin ulkopuolella. Voit myös antaa hamsterin pysyä leikkikentällä tai juosta jousipallolla lattialla valvonnassa. Se on paljon turvallisempaa kuin antaa hamsterin juosta vapaasti huoneessa, koska on olemassa vaara, että hamsteri löytää nopeasti piilopaikan tai loukkaantuu.
Rikastuta häkkiä erilaisilla leluilla ja vaihda vapaasti niiden välillä puhdistaessasi häkkiä, jotta saat hamsterille vaihtelua. Anna vapaasti ruokaa tai makupaloja aktivointilelussa tai syöttöpallossa. Se antaa hamsterille mahdollisuuden luonnolliseen käyttäytymiseensä ruoan etsimiseen ja keräämiseen.
Hamsterin hampaat kasvavat koko elämän ajan, joten on erittäin tärkeää antaa sille pureskeltavia asioita. Puupalat, jyrsimistangot ja puulelut auttavat välttämään hampaiden ja puremien ongelmat ja tarjoavat hamsterille tekemistä. Tarkista hampaat säännöllisesti.
Kynsiä ei tarvitse koskaan leikata, mutta jos ne ovat liian pitkiä, käytä saksia pienille eläimille.
Pitkäkarvaiset hamsterit tulee kampailla säännöllisesti, ja kaikki hamsterit voidaan harjata säännöllisesti pehmeällä harjalla. Se poistaa lian ja irtonaiset karvat ja tekee hamsterista tottuneemman kosketukseen. Takut tulee poistaa, jotta se ei aiheuta ihoärsytystä.
Jos hamsteri sairastuu
Tarkastamme hamsterin, kun ostat sen, mutta jos sillä on merkkejä huonosta terveydentilasta, ota heti yhteyttä meihin neuvojen saamiseksi (ja sitten, jos tarvitaan, eläinlääkäriin). Yleisiä oireita ovat velttous, ripuli, aivastelu, vuotava nenä, märkivä ja vetinen silmä, epänormaali jano tai huono ruokahalu. Epänormaali kutina ja haavaumat voivat viitata tuhoeläimiin.
Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen
Kultahamsterit saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 4-8 viikon iässä, mutta naaraita ei tulisi parittaa ennen kuin he ovat noin 3 kuukauden ikäisiä. Raskausaika on noin 16-21 päivää. Älä häiritse naarasta, jolla on pentuja enempää kuin on tarpeen. Pentujen tulisi olla naaraan kanssa vähintään 22 päivää, ja he voivat jättää äitinsä noin 4-5 viikon ikäisinä.
Ostoslista