Koti / Vinkit & neuvot / Matelijat / Hoito-ohjeet & ostoslista korallisormisammakko
Sukupuolen ja lukumäärän valitseminen
Korallisormisammakko kuuluu lehtisammakkoihin, ja sen luonnollinen elinympäristö on Pohjois- ja Itä-Australiassa sekä Uudessa Guineassa. Se on öinen sammakko, joka piiloutuu päivällä ja joka liikkuu yöllä umpeen kasvaneilla ja kosteilla alueilla, kuten veden lähellä tai ontoissa puissa. Suomalainen nimi tulee sammakon leveistä ja uurretuista varpaankärjistä, jotka mahdollistavat puihin kiipeämisen sammakolle. Terraariossa tämä tarkoittaa, että sammakko voi kiivetä näennäisesti täysin tasaisille pinnoille, kuten lasille. Siksi on tärkeää, että terraario on täysin pakovarmalla kannella.
Sen tieteellinen nimi caeruleus tarkoittaa sinistä, vaikka sammakko muuttuu vaaleasta tummemmaksi vihreäksi tai ruskeaksi. Kun sammakko kuvattiin ensimmäisen kerran, joitain säilyneitä yksilöitä käsiteltiin väärin ja ne näyttivät sitten sinisiltä, joten oletettiin virheellisesti, että sammakko oli luonnossa sininen.
Korallisormisammakko on melko suuri sammakko, ja se kasvaa jopa kymmenen senttimetriä pitkäksi. Naaraat ovat isompia kuin urokset. Urokset voivat olla melko meluisia ja kurnuttaa äänekkäästi, mihin sinun pitäisi olla valmis, jos harkitset korallisormisammakkoa lemmikkinä. Iän suhteen korallin sormen sammakko voi olla jopa 15-vuotias.
Korallisormisammakko elää ryhmissä luonnossa ja voidaan pitää pareittain tai ryhmissä lemmikkeinä. Nuorina on vaikea nähdä sukupuolta korallisormisammakoissa, joten voi olla hyvä, että sinulla on pieni ryhmä, joka lisää mahdollisuuksia saada molemmat sukupuolet. Älä kokoa yhteen sammakoita, joiden kokoero on suuri. Pahimmassa tapauksessa suurempi sammakko voi syödä pienemmän.
Kun pääset kotiin
Valmista terraario etukäteen, jotta kaikki on valmiina päästäessäsi uudet lemmikkisi sisään. Korallisormisammakoilla on erittäin herkkä iho ja ne saavat helposti infektioita. He eivät ole eläimiä, jotka tuntevat olonsa mukavaksi hoidettaessa tarpeettomasti, mutta mahdollisuuksien mukaan heidän tulisi aina pysyä terraariossaan heille mukautetussa ympäristössä.
Terraario & kalusteet
Terraarion on oltava paonkestävä, koska sammakot ovat hyviä kiipeilijöitä, ja se on rakennettava korkeaksi, koska sammakot ovat puiden asukkaita eivätkä käytä pohjapintaa. Terraarion alaosan on kyettävä pitämään vettä, koska sammakot vaativat korkeaa kosteutta. Kymmenen senttimetriä aikuisena olevan sammakon terraarion pohjan pinnan on oltava vähintään 0,4 neliömetriä, mikä vastaa 100 x 40 senttimetrin terraariota. Eläinsuojelulain mukaan korkeuden on oltava vähintään 40 senttimetriä, mutta kiipeilevälle sammakolle on tietysti parempi vielä korkeampi terraario.
Täytä pohja kosteutta säilyttävällä seoksella, jossa on maaperää, turvetta ja esimerkiksi kookoskuituja. Aseta tarvittaessa lecasoraa pohjalle. Erilaiset sammalet, jotka ostetaan kuivina ja kostutetaan, ovat hyviä pitämään kosteutta terraariossa. Koristele juurilla, köynnöksillä ja oksilla, jotta sammakot voivat hyödyntää täysimääräisesti terraarion korkeuden. Koristamattomista pinnoista on vähemmän hyötyä sammakoille. Koristele kasveilla, elävillä tai muovisilla. Valitse kestävät lajikkeet, joiden lehdet ovat suurempia, koska aikuiset sammakot voivat muuten tuhota lehdet. On tärkeää, että kasvit eivät ole myrkyllisiä. Kosteuden tulisi olla noin 60-70%, ja se voidaan saavuttaa joko suihkuttamalla terraario päivittäin tai kastelemalla sitä jonkinlaisella sumujärjestelmällä. Käytä vedessä vesivalmistetta, koska sammakoilla on erittäin herkkä limakalvo.
Valaise terraario UV-putkella metsässä asuville matelijoille ja sammakkoeläimille. Terraarion lämpötilan tulisi olla 24–28 astetta päivän aikana, ja tämä saavutetaan edullisimmin jonkinlaisella lämpölampulla tai lämmitysmatolla tai silmukalla. Varmista, että sammakko ei pääse lamppuun, jos sitä käytetään, ja että se ei kuumene ja kuivaa terraariossa. Sammakot istuvat usein korkealla terraariossa ja nukkuvat, joten muista mitata lämpötila vähintään kahdessa eri paikassa varmistaaksesi, että se ei tule liian kuumaksi. Yöllä lämpötila voi laskea normaaliin huonelämpötilaan. Aseta suuri vesikulho pohjalle ja lisää muutama tikku ja oksat, jotta sammakot pääsevät helposti sisään ja ulos. Monet sammakot käyttävät vesikulhoa istuakseen, joten vaihda vettä usein, jotta siitä ei tule epähygieenistä. Koristele keinotekoisella taustalla, joka jäljittelee kiveä tai juuria. Koko terraario näyttää luonnollisemmalta ja kasvien on helpompi kasvaa kiinni.
Ruoka & Yleinen hoito
Korallisormisammakoita voidaan ruokkia hyönteisillä, kuten sirkat, pienet heinäsirkat, kävelykepit, torakat ja jauhomadot, onkimadot, zoophobat, vahakoit ja satunnaisesti sulatetut pinkit. Puuteroi rehueläimet kalsiumilla ja multivitamiinilla ja varmista, että kaikki rehueläimet syötetään asianmukaisesti ja että he ovat juoneet, jotta ravinto olisi mahdollisimman korkea. Ruoki aikuisia sammakoita noin kahdesti viikossa, nuoria eläimiä useammin.
Tarkista lämpötila ja kosteus päivittäin, vaihda vesikulhossa oleva vesi ja pese se. Pyyhi paikat, joihin ulosteet ovat päätyneet, ja vaihda pohjamateriaali tarvittaessa.
On tärkeää, että oikea kosteus säilytetään.
Jos korallisormisammakko sairastuu
Ota välittömästi yhteys matelijaeläinlääkäriin. Merkkejä sairaudesta tai väärinkäytöksistä voivat olla letargia, suun auki, vuotavat tai kokonaan suljetut silmät ja ihovauriot. Ehkäise taudit pitämällä sammakot oikeassa ympäristössä hyvän ruoan kanssa. Kaikkia sairauksia ei voida parantaa, monet eläimet piilottavat lopulta, että he tuntevat olonsa pahaksi.
Lisääntyminen ja sukupuolen määrittäminen
Ainoastaan urokset kurnuttavat. Ne ovat myös kooltaan pienempiä kuin naaraat. Peukaloita vastaavien varpaiden sisäpuolella uroksilla on pieni kohotettu alue.
Parittelun jälkeen naaras munii iästä ja koosta riippuen suuren määrän munia terraarion vesiosaan. Jos haluat säilyttää munat, ne on siirrettävä valmiiksi aloitettuun ja valmistettuun akvaarioon lämpimällä vedellä, jossa munat kuoriutuvat kahden tai kolmen päivän kuluttua. Elämän ensimmäisinä viikkoina sammakon jälkeläiset elävät sammakonpoikasina ja käyvät sitten läpi muodonmuutoksen, joka antaa vähitellen aikuisen sammakon ulkonäön.
Ostoslista